MediatoriNet.RO
Home Tabloul mediatorilor Stiri Legislatie Evenimente Contact
Avocati Lichidatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Rubrica expertului 24 Sep 2014, 14:55

10 puncte - replici la dezinformarea de la postul TV Antena 3, cu privire la mediere

Aud ca la Antena 3 s-a difuzat stirea ca "mediatorii au fost platiti degeaba, pentru ca nu au degrevat instantele de judecata", si altele de rau la adresa medierii si mediatorilor. Dincolo de faptul ca ma uit rar la televizor, si si mai rar la Antena 3 - aici urmarind doar unele din emisiunile doamnei Carmen Avram fata de care port un respect deosebit, nu imi pot exprima decat regretul pentru o stire emisa ori la ordin - de un avocat, ori din proasta-stiinta a celor de la redactia postului, ori din proasta pregatire profesionala a lor. Proasta stiinta in domeniul medierii si procedurilor de mediere.

Spre stiinta directorului de redactie si "stiristului" care a "creat" stirea:

1. Medierea este voluntara – fiind in exclusivitate la alegerea partilor din conflict/litigii, doar sedinta de informare era o obligatie a acestor persoane, si nu medierea in sine. Principiul elementar al medierii este autodeterminarea partilor din conflict spre procesul de negociere a solutiilor amiabile.

2. Medierea nu a fost conceputa, nici in Romania, nici in alte state, ca sa degreveze instantele de judecata. Nu mediatorii au dus la cresterea numarului de litigii, si ei nu au nici o responsabilitate fata de dosarele judiciare. Judecatorii sunt singurii care decid soarta unui dosar judiciar, iar numarul dosarelor nu depinde nici macar de judecatori, daramite de mediatori.

3. Mediatorii nu sunt platiti cu niciun leu de catre stat ori de catre o institutie. Sunt liber profesionisti si platesc taxe la autoritatea nationala in domeniu – Consiliul de Mediere, si impozite statului – fiind constituiti in forme de PFA ori Societati Civile Profesionale, inregistrate la administratia financiara.

4. Mediatorii sunt platiti prin onorarii de catre persoanele din conflict care vin la mediere si doresc discutarea si negocierea de solutii amiabile. Onorariile mediatorilor se negociaza in functie de conflict.

5. Statul prin legislativ a tot pus mereu si pune in continuare bete in roatele medierii, in special prin avocatii din Parlament si cei care ies in spatiul public cu mesaje antimediere. Dincolo de aceste aspecte in practica – colaborarea mediator-avocat este un succes considerabil pentru ambii profesionisti si pentru ambele profesii.

6. Nu stiu daca acest post se ocupa cu dezinformarea in general, dar stiu ca in ceea ce priveste medierea nu este prima data cand calomniaza medierea si mediatorii. Cu cateva saptamani in urma, un avocat ofensa medierea si mediatorii tot la Antena 3, uitand ca intai trebuie sa faci curatenie in curtea ta, si apoi sa te uiti in cea a vecinului. Nu mai vorbim de deontologia profesionala care cere respect intra si interprofesional. Rusine domnule avocat.

7. Medierea, in fond doreste, solutionarea oricaror dispute prin dialog si negociere de solutii amiabile. Medierea este un proces al armonizarii nevoilor si intereselor persoanelor in disputa, a pacificarii relatiilor dintre oameni, si nu e o utopie. Aceste lucruri se intampla in birourile de mediere. Cred ca si telespectatorii dumneavoastra ar dori sa isi rezolve problemele intr-un cadru confidential si decent cum este biroul mediatorului, si nu in sala de judecata zbierand cand la avocat, cand la judecator. Medierea exclude din start procesomanii.

8. Cu multumiri anticipate si respect, va rog sa aveti decenta profesionala si sa rectificati printr-o stire cele ce ati spus. Asta pentru a nu dezinforma inca, pentru a nu va face calomniatori inca, ci pentru a da dovada ca va respectati telespectatorii. Noi, mediatorii, probabil ca ne dorim respect, dar daca noua nu ni-l oferiti, macar sa dati respect celor care va vizioneaza cu fidelitate sau din intamplare.

9. Sa crezi ca degrevezi instantele de cateva milioane de dosare, in termen de un an, cu 8.000 de mediatori, mi se pare ridicol si demn de pus in totalul de povestiri a lui Creanga.

10. Domnule sef de redactie, ati alege medierea daca fiul dumneavoastra ar fi prins la furat impreuna cu colegii lui? Dar daca dumneavoastra ati fi inselat cu o suma considerabila de bani pe care, prin instanta, cu greu ati mai putea sa ii primiti inapoi? Dar daca ati fi intr-un proces de divort datorita feluritelor cauze? In toate aceste cazuri, considerand ca stiti ce inseamna medierea, ati alege procedura judiciara sau calea medierii?

Cu sinceritatea si buna-credinta unui mediator, va urez succes in activitate si mai mult profesionalism, deoarece nu sunteti o televiziune locala de pe marginea garlei. Avem pretentii de la un post de nisa nationala! Dezinformarea si calomnia nu sunt instrumentele democratiei.

Medierea este un instrument al democratiei, dar mai ales UN DREPT FUNDAMENTAL AL CETATENILOR, intr-un stat de drept – democratic.

www.mediatoru.ro

Autor: Mediator Ilie DORIN
Taguri: mediator Dorin Ilie
Mesaje pe forum
Ultimele 50 de mesaje


 • Cat costa o succesiune dupa 3 ani?
  Scris de Dorulet in Medierea la 11 Oct, 19:29
 • Medierea in lipsa?
  Scris de floflo68 in Medierea la 4 Sep, 14:56
 • Doresc sa inchiriez un birou in cadrul unui cabinet existent
  Scris de ci mediator in Medierea la 25 May, 16:06
 • raspundere civila incendiu / eu si statul
  Scris de paius in Medierea la 5 Feb, 00:57
 • scuccesiune dupa sora decedate in urma cu 4 ani
  Scris de DElena in Medierea la 8 Dec, 16:59
 • Art 335/2 Cod Penal
  Scris de Silviu in Medierea la 5 Nov, 11:55
 • ce sa fac
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 14 Oct, 21:38
 • Contributie acoperis
  Scris de in Medierea la 20 Sep, 12:24
 • pensie de intretinere
  Scris de in Medierea la 24 Aug, 19:48
 • pensie alimentara
  Scris de in Medierea la 17 Feb, 00:10
 • Indemnizatie crestere copil
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 16 Feb, 16:15
 • Kruk International
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 9 Feb, 00:36
 • FALS IN ACTE
  Scris de Ionascu in Medierea la 16 Aug, 20:16
 • APARTAMENT
  Scris de Cuculis in Medierea la 10 May, 11:47
 • INSULTA PE MAIL
  Scris de Cuculis in Medierea la 23 Mar, 12:22
 • Curs valutar
  EUR 4.9488
  GBP 5.8893
  USD 4.3642
  valabil la data de 28 Nov, 2021
  Copyright © 2012-2013 SC Avocatura Com SRL