MediatoriNet.RO
Home Tabloul mediatorilor Stiri Legislatie Evenimente Contact
Avocati Lichidatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Rubrica expertului 27 Aug 2014, 17:41

Ce prevederi trebuie sa contina Acordul de Mediere penala

Medierea conflictelor penale este posibila in virtutea dreptului la un mediator atat al partii vatamate cat si al faptuitorului, asa cum art 81 si 83 din Noul Cod de Procedura Penala stipuleaza in mod expres.

Medierea dintre persoana vatamata si faptuitor se poate incheia cu esuarea procesului de mediere – atunci cand nu se ajunge la o solutie amiabila, cu agrearea si convenirea unei solutii amiabile partiale ori cu agrearea si convenirea unei solutii amiabile totale la conflictul penal. Solutia partiala ori totala la conflictul penal va face obiectul Acordului de Mediere - document ce contine expres intelegerea convenita ca urmare a negocierii unei solutii amiabile, intelegerea propriu-zisa a partilor din conflictul penal.

Acordul de Mediere penala va contine exact intelegerea partilor asa cum acestea au convenit-o ca urmare a medierii. Faptul ca si-au platit anumite pretentii, faptul ca isi vor plati anumite pretentii, faptul ca se angajeaza reciproc la anumite acte, faptul ca renunta la anumite pretentii unul fata de altul, faptul ca doresc si se angajeaza la anumite fapte unul pentru celalalt, ori chiar faptul ca s-au inteles pur si simplu, fara nici o conditie si fara nici o pretentie, faptul ca unul multumeste altuia, faptul ca unul isi cere scuze, faptul ca unul regreta fapta si este iertat, ori alte fapte de natura a arata stingerea raporturilor conflictuale dintre persoanele din conflict, reprezinta continutul acordului de mediere penala.

Intelegerea privata stipulata in acordul de mediere nu trebuie sa aduca atingere ori sa se conditioneze in raport cu derularea procesului penal. Asadar nu se poate conveni urmatoarea intelegere: "Ii dau suma de 5000 de lei lui Popescu doar daca procesul penal va inceta pana la data de 10 septembrie", ori "Ma oblig sa achit suma de 10.000 de lei doar in cazul in care acordul de mediere va duce la incetarea procesului penal". Procesul penal nu poate fi incident ca si conditie in intelegerile private dintre persoane, iar executarea obligatiilor civile reciproce ale partilor nu poate fi conditionata de derularea ori incetarea procesului penal. Rezervarea de drepturi pentru a depune in continuare plangere penala, ori pentru a renunta la acordul de mediere penala dupa o anumita perioada, ori alte acte care interfereaza cu desfasurarea procesului penal conduc la nulitatea acordului de mediere. "Nu e posibila reluarea procesului penal prin vointa unei parti nemultumita ca cealalta parte nu si-a indeplinit obligatiile."*

Acordul de mediere este o intelegere civila -  privata a partilor din conflictul penal, intelegere ce trebuie distinsa de efectele procesual penale ale acordului de mediere. Aceste efecte juridice se produc fara voia partilor,  ci sunt uneori la latitudinea procurorului ori judecatorului (suspendarea procesului in baza contractului de mediere) ori uneori se produc de drept (incetarea procesului penal acolo unde intervine acordul de mediere total si acesta este incheiat cu privire la fapte unde retragerea plangerii prealabile ori impacarea este posbila, cf art 16 lit g din Noul Cod de procedura penala).

Continutul acordului de mediere nu trebuie intemeiat pe anumite norme din legi ori motivate de anumite situatii de fapt. Intelegerea partilor in urma medierii nu trebuie sa aiba un motiv anume, ori chiar daca ar avea vreun motiv acesta nu trebuie stipulat in continutul acordului de mediere, decat daca partile din conflict doresc acest lucru.

Acordul de Mediere trebuie sa contina stipulatia ca intelegerea dintre parti este totala sau partiala. De asemeni, in functie de aceasta intelegere, si conflictul dintre parti va fi solutionat in parte sau in totalitate. Doar un acord de mediere ce reprezinta intelegerea totala si definitiva a partilor din conflictul penal este un acord de mediere ce solutioneaza in totalitate raportul conflictual dintre ele si doar acest acord de mediere total are efectele juridice stipulate la art 16 lit g din Noul Cod de procedura penala, si anume incetarea procesului penal in faza de cercetare penala ori de judecata. 

Acordul de mediere va trebui sa contina si mentiunea privitoare la cine va suporta cheltuielile de judecata. In general, in cazul infractiunilor, faptuitorul se angajeaza expres prin Acordul de Mediere sa plateasca el cheltuielile de judecata ce se vor stabili in proces de catre procuror ori instanta de judecata.

Desi in legea medierii se specifica faptul ca in procesul verbal de inchidere a medierii trebuie stipulat daca partile au fost asistate de avocati in procedura de mediere, nu este gresit, ci chiar indicat, ca si in acordul de mediere penala sa se specifice daca partile semnatare ale acordului de mediere au fost asistate in mediere de catre avocati ori au renuntat expres la acest drept.

* Jud Cristi Danilet in Ghid de Mediere Penala , Ed C H Beck 2014 Bucuresti, p 72.

Autor: Mediator Ilie DORIN
Taguri: mediator Dorin Ilie
Mesaje pe forum
Ultimele 50 de mesaje


 • Cat costa o succesiune dupa 3 ani?
  Scris de Dorulet in Medierea la 11 Oct, 19:29
 • Medierea in lipsa?
  Scris de floflo68 in Medierea la 4 Sep, 14:56
 • Doresc sa inchiriez un birou in cadrul unui cabinet existent
  Scris de ci mediator in Medierea la 25 May, 16:06
 • raspundere civila incendiu / eu si statul
  Scris de paius in Medierea la 5 Feb, 00:57
 • scuccesiune dupa sora decedate in urma cu 4 ani
  Scris de DElena in Medierea la 8 Dec, 16:59
 • Art 335/2 Cod Penal
  Scris de Silviu in Medierea la 5 Nov, 11:55
 • ce sa fac
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 14 Oct, 21:38
 • Contributie acoperis
  Scris de in Medierea la 20 Sep, 12:24
 • pensie de intretinere
  Scris de in Medierea la 24 Aug, 19:48
 • pensie alimentara
  Scris de in Medierea la 17 Feb, 00:10
 • Indemnizatie crestere copil
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 16 Feb, 16:15
 • Kruk International
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 9 Feb, 00:36
 • FALS IN ACTE
  Scris de Ionascu in Medierea la 16 Aug, 20:16
 • APARTAMENT
  Scris de Cuculis in Medierea la 10 May, 11:47
 • INSULTA PE MAIL
  Scris de Cuculis in Medierea la 23 Mar, 12:22
 • Curs valutar
  EUR 4.9488
  GBP 5.8893
  USD 4.3642
  valabil la data de 28 Nov, 2021
  Copyright © 2012-2013 SC Avocatura Com SRL