MediatoriNet.RO
Home Tabloul mediatorilor Stiri Legislatie Evenimente Contact
Avocati Lichidatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Rubrica expertului 11 Feb 2014, 16:44

10 motive pentru medierea unei infractiuni

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal si noului cod de procedura penala numarul infractiunilor care pot fi supuse medierii a crescut, deasemeni conditiile pentru mediere sunt stabilite in mod mai clar in noua legislatie.

Astfel, medierea este posibila in toate infractiunile in ceea ce priveste repararea pagubelor (pretentii civile) suferite de victima/parte vatamata, o mediere in aceasta directie constituind circumstanta atenuanta si contribuind pe langa altele, la individualizarea unei pedepse mai mici. Mai mult in unele cazuri, acordul de mediere poate sta la baza unei solutii de renuntare la urmarirea penala conform art 318 Noul Cod de Procedura Penala, care stipuleaza ca aceasta institutie de drept procesual penal poate fi utilizata de procuror daca inculpatul  depune "eforturi pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii". Participarea la medierea conflictului penal este o dovada clara ca inculpatul a depus eforturile necesare eliminarii consecintelor faptei sale.

In cazurile in care raspunderea penala se poate inlatura prin retragerea plangerii prealabile ori impacarea partilor, medierea infractiunii sub toate aspectele sale este lasata la indemana partilor din conflictul penal: inculpat si victima. Ambii sau unul dintre acestia va demara procedurile de mediere, si in urma medierii, daca s-a agreat o solutie finala care priveste toate aspectele conflictului penal, Acordul de mediere rezultat  va avea efecte extinctive atat in latura penala cat si in cea civila. Totul depinde de ceea ce se discuta in mediere, ceea ce se analizeaza in cadrul discutiilor din mediere, si in cele din urma ceea ce se contracteaza, ceea ce se convine de catre parti cu ajutorul si prin facilitarea mediatorului. Cert este ca raspunderea penala in aceste cazuri va fi inlaturata daca partile inteleg si doresc acest efect al acordului de mediere, adica in cunostinta de cauza intelegerea lor stinge intrutotul conflictul dintre ei si consecintele lui, fie penale, fie civile.

Motivele faptuitorului/inculpatului pentru a apela la mediator imediat dupa savarsirea faptei sau in timpul urmaririi penale :

1.       Dorinta de inlaturare a efectelor si consecintelor negative ale infractiunii, atat de ordin pecuniar cat si de ordin moral (prin prezentare de scuze ori discutarea cauzelor care au dus la savarsirea faptei)

2.       Importanta materializarii acestei dorinte prin parcurgerea procesului de mediere, importanta considerabila in fata organelor de cercetare penala daca se ajunge la un Acord de Mediere (procuror – incetarea procesului penal ori posibilitatea in anumite cazuri si conditii sa renunte la urmarirea penala) ori in fata instantei de judecata (judecator – incetarea procesului penal ori posibilitatea suspendarii executarii pedepsei sau individualizarea unei pedepse mai mici)

3.       Avantaje de ordin psihologic foarte importante prin discutiile cu mediatorul despre conflictul penal (cauze si efecte pentru el), avand in vedere ca in cadrul medierii penale are loc acea "descarcare psihologica" prin care inculptatul isi amelioreaza si stabilizeaza starea interioara provocata de conflict si iminenta unei pedepse penale. Impacarea cu sine poate fi rezultatul unei medieri. (In timpul facultatii, facand practica in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi am observat ca majoritatea detinutilor nu erau impacati cu situatia privind fapta lor – nu neaparat juridic, stand intr-o incertitudine psihologica privitoare la culpa lor, la victima, la familie, acestia povestind frustrarea in care traiesc zilnic)

4.       Posibilitatea ca in procesul de mediere sa fie prezente si terte persoane, creste gradul de incredere in sine al inculpatului, stiut fiind ca increderea in sine merge pana la cel mai low nivel in aceste momente/situatii

5.       Impacarea cu victima este un castig emotional foarte mare pentru suspect, avand in vedere cazurile in care infractiunea este urmare a culpei ori praeterintentiei, si mai ales cazurile in care intre faptuitor si victima este o relatie de prietenie, amicitie, familie, afinitate.

6.       Durata mica de timp a procesului medierii unei infractiuni care variaza de la 2-4 saptamani, dar putand dura si mai putin si mai mult (mai ales in cazurile in care mediatorul va trebui sa faca deplasari si la Penitenciar ori acasa, daca inculpatul este in arest preventiv la Penitenciar ori la domiciliu)

7.       Inculpatul poate scapa de inscrierea faptei in cazierul judiciar, in multe cazuri si in anumite conditii (la infractiunile in care impacarea partilor sau retragerea plangerii prealabile sunt motive care inlatura raspunderea penala – in aceste cazuri un Acord de mediere – intelegere sub toate aspectele conflictului va avea efecte extinctive totale.

8.       Responsabilizarea sa pentru indreptarea comportamentului cu inclinatii penale. Medierea, oferind cadrul unei discutii privind conflictul (orice mediere incepe cu analiza conflictului si dupa aceea se intra in etapa de generare de optiuni si negociere de solutii) ofera posibilitatea inculpatului de a sesiza si constientiza caracterele penale ale comportamentul sau, astfel crescand sansele preintampinarii unui alt conflict (fie civil- fie penal). Aceste este si un pilon fundamental pentru noile politici penale romanesti mai restaurative decat opresive, asa cum in vechiul cod penal erau.

9.       Confidentialitatea procesului de mediere si  eliminarea "culpabilitatii sociale"(fara ca unii membri ai familiei ori prieteni sa stie ce s-a intamplat), inlaturarea efectelor penale prin medierea situatiei. Din acest punct de vedere amintim ca medierea poate avea loc imediat dupa savarsirea faptei conform art 69 din Legea Medierii, chiar inaintea derularii procesului penal (depunerea plangerii ori sesizarea din oficiu a organelor).

10.   Apelul la un mediator se poate face chiar si inaintea angajarii unui avocat, depinzand insa de conflictul in care este si de compelxitatea cazului. Un caz complex necesita implicit si prezenta unui avocat pentru parti. Un caz minor poate fi solutionat doar prin intermediul mediatorului.

Victima unui conflict penal este cea care suporta cel mai mult urmarile acestuia. Urmari de ordin financiar, dar cele mai multe de ordin psihologic, devin traume. Victima este indreptatita sa ceara faptuitorului plata unor tratamente terapeutice pentru inlaturarea pe cat posibil a efectelor conflictului. Victima este indreptatita sa aiba pretentii civile pecuniare pentru daunele morale provocate.

Pe langa aceste pretentii civile, in ceea ce priveste pedepsirea penala, legea ii ofera dreptul de a se multumi in unul din cele doua moduri: fie prin inceperea si continuarea procesului penal, fie prin incetarea procesului penal, vorbind de infractiunile unde raspunderea penala poate fi inlaturata. Decizia victimei de a incepe sau stopa procesul penal este luata in mod unilateral si fara constrangeri, orice abuz aducandu-se la cunostinta organului de cercetare penala si putand constitui o infractiune distincta. Asadar victima, in unele infractiuni, decide daca urmarile penale (consecintele penale) vor fi suportate sau nu de catre faptuitor, acesta fiind un drept procesual de o mare importanta pentru victima.

Medierea infractiunii presupune abordarea intereselor incidente in conflict atat ale faptuitorului cat si interesele victimei. Nu vorbim strict de interese financiare, acestea reprezentand o parte din pretentiile discutate. Interesele de ordin psihologic atat in ceea ce il priveste pe faptuitor, cat si in ceea ce priveste victima sunt discutate in mediere, si situatia se reaseaza cat de cat.

Medierea unei infractiuni ofera posibilitatea acestora de a se reconcilia, de a se impaca, de a curati raul produs. Si da, cred ca exista infractiuni unde faptuitorul isi recunoaste vina si regreta fapta (nu neaparat juridic); deasemeni cred ca exista victime dispuse la impacare, in anumite conditii si circumstante. 

 

ILIE DORIN
Mediator Autorizat

Autor: Mediator Dorin ILIE
Mesaje pe forum
Ultimele 50 de mesaje


 • Cat costa o succesiune dupa 3 ani?
  Scris de Dorulet in Medierea la 11 Oct, 19:29
 • Medierea in lipsa?
  Scris de floflo68 in Medierea la 4 Sep, 14:56
 • Doresc sa inchiriez un birou in cadrul unui cabinet existent
  Scris de ci mediator in Medierea la 25 May, 16:06
 • raspundere civila incendiu / eu si statul
  Scris de paius in Medierea la 5 Feb, 00:57
 • scuccesiune dupa sora decedate in urma cu 4 ani
  Scris de DElena in Medierea la 8 Dec, 16:59
 • Art 335/2 Cod Penal
  Scris de Silviu in Medierea la 5 Nov, 11:55
 • ce sa fac
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 14 Oct, 21:38
 • Contributie acoperis
  Scris de in Medierea la 20 Sep, 12:24
 • pensie de intretinere
  Scris de in Medierea la 24 Aug, 19:48
 • pensie alimentara
  Scris de in Medierea la 17 Feb, 00:10
 • Indemnizatie crestere copil
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 16 Feb, 16:15
 • Kruk International
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 9 Feb, 00:36
 • FALS IN ACTE
  Scris de Ionascu in Medierea la 16 Aug, 20:16
 • APARTAMENT
  Scris de Cuculis in Medierea la 10 May, 11:47
 • INSULTA PE MAIL
  Scris de Cuculis in Medierea la 23 Mar, 12:22
 • Curs valutar
  EUR 4.9488
  GBP 5.8893
  USD 4.3642
  valabil la data de 28 Nov, 2021
  Copyright © 2012-2013 SC Avocatura Com SRL